söndag 26 oktober 2014

Moderna tider i Frändefors


Moderna tider i Frändefors
En stor förändring för folket i bygden skedde genom sänkningen av sjön Hästefjorden 1864-1868. Långa flacka stränder och höststormar ställde tidigare till det för bönderna med översvämningar och förlorade skördar. Vid Forsane sänkte man först utrinningströskeln från Lilla Hästefjorden. Man grävde och sprängde Futtenkanalen och fick ny förbindelse mellan Stora och Lilla Hästefjorden. Vidare grävdes en kanal från Årberg/ Lövnäs för att leda Hakerudsälvens utlopp förbi sjösänkningsområdet. Sjöns yta sänktes med ca 3,5 meter och ca 2000 hektar mark torrlades. Ca 800 man var samtidigt sysselsatta med att med spade  och skottkärra gräva enorma diken och kanaler. När sjöbotten torrlades och grundvattennivån sjönk gjorde det att den forna sjöbotten sjönk ihop med en sänkning som mest på 1,8 meter. Detta tillsammans med den för dåligt tilltagna sänkningen av sjöns yta gjorde att nivån mot nuvarande Hästefjorden vid högvatten kunde bli problematisk.
I slutet av 1890-talet var nivåskillnaden mot sjön så stor att man på några ställen bl.a. vid Gunnarsberg och Sundsholm försökte pumpa upp vattnet i Hästefjorden. Vid Gunnarsberg använde man en vandring som drogs av oxar. Vid Sundsholm stod ångmaskiner för driften av pumparna.

1907 var ett regnår och man lyckades inte hålla tätt mot sjön. Katastrofen var ett faktum, vattnet rusade in och lade skörden under vatten. Marken blev efter detta omöjlig att bruka.På 1950-talet invallades marken på nytt och elpumpar vid gården Hästefjorden höll markerna torra. Så sker än idag 2014 och det brukas ca 550 hektar av den gamla sjöbottnen.

Årberg 3:1
heter den fastighet som vi, Ann-Sofi och Lars brukar idag. Drygt 20 hektar med skog och åker.
 
1914 kom farfar Johannes från en tid i Amerika tillbaks till Sverige och köpte fastigheten. Under årens lopp har på gården bedrivits mjölk-svin och spannmålsproduktion. För tillfället odlas jordgubbar på ca 5 hektar och ett 30-tal bisamhällen finns på gården. Ett produktionskök byggdes 2013 där vi förädlar våra jordgubbar och slungar vår honung.

Du som läser detta kan förhoppningsvis fantisera mer om hur livet var i gångna tider då våra förfäder kom från olika delar av Europa och befolkade vårt land. Genom historien har folkvandringar, som ofta var enda möjligheten att skapa sig en trygghet format vårt land. Svårt att ta till sig att det genuint”svenska”som ofta talas om har formats av just de egna invånarna utan influenser från vår omvärld.

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar